Sportski ribolov u Melnici    Melničke vode, reke i potoci su nekada bile mnogo čiste i bistre, bile su bogate rečnim rakovima i ribom.

Tragedija u Černobilu i zagađenje vazduha, tla i voda uticalo je na nestajanje rečnih rakova. Danas rečni rakovi postoje ponovo, ali samo u tamnijim prostorima u vodi Braničke i Velike reke.

    Meštani sela Melnice još uvek dobro pamte vreme kada su u Melničkoj, Velikoj i Braničkoj Reci hvatali rečne rakove kojih je bilo u izobilju.

Priča autora sajta o rakovima u Velikoj reci.

Bilo je to drugo vreme, 1970.g. mi smo se kao deca više družili, igrali i delili hranu koju smo imali, u školskoj kuhinji se  nismo hranili zbog nemaštine naših roditelja.
Kad smo se vraćali iz škole, bilo nas je mnogo, kako smo putovali svako je ostao kod svoje kuće. Moja sestra od tetke i ja smo pešačili  uz Veliku reku. Kada smo stizali do mesta zvanog „Lekoviti izvor“,  zajedno uz reku krenemo po  rakove, ona je bila neki mesec starija od mene, a i mnogo veštija pa se ni rakova nije bojala,  za kratko vreme nahvata mnogo više rakova od mene, za nepunih sat vremena i oko 2 km. hoda po vodi napuni veliku vlašku torbu rakova dok ja jedva nekoliko. Snašli smo se oko dečije deobe, ona meni rakove, ja njoj listove iz sveske, jedino se ne sećam koliko listova za torbu rakova (dečurlijska posla).
Svakog dana smo  od kuće do škole i nazad pešačili oko 20kilimetara.

U to vreme u Velikoj reci nije bilo rečne ribe.

   U Melnici postoje i pravi Ribolovci koji svojim udicama, štapovima i čamcima pecaju ribu na VELIKOJ  RECI  “DUNAV“ . Takođe jedan deo ovih ribolovaca pecaju i van granica Srbije.
Pravim sportskim Ribolovom u Melnici aktivno se bave:

Dulkanović Ljubomir
Tomić Aleksandar
Nikolić Dragan
Trailović Radiša
Jovanović Radiša
Dulkanović Radiša
Jeremić Radislav.

 

 

 

 

 

 

 

Nazad na predhodnu stranu

MELNICA I MELNICANI KROZ VREME DO DANAS © 2016 Frontier Theme

MELNICA