Pećina Ravništarka


   Pećina Ravništarka se nalazi na severnoj strani Homoljskih planina na nadmorskoj visini od 450 metara. u podnožiju Ponorskog brda u ataru sela Ravnište. Za posete je potpuno uređena 2007. godine. Do pećine se stiže asfaltnim putem za Ceremošnju, na 9–tom kilometru od Kučeva na mestu (Grabovo) skreće se desno prema selu Ravnište i na 5–om kilometru je pećina Ravništarka.

    Pećina Ceremošnja, i pećina Ravništarka je 2007. godine od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije proglašene za Spomenik prirode, odnosno zaštićeno prirodno dobro.

Na platou iznad pećine izgradnjen je Info-centar, u kome će gostima biti na raspolaganju biletarnica, suvenirnica i restoran sa letnjom baštom. Svečano otvaranje Info-centra održano je 27. avgusta 2008. godine.

   Ravništarka spada u red velikih pećina u Srbije. Glavni pećinski kanal je dugačak 501,5.metara, dok je ukupna dužina svih pećinskih kanala 589. metara. Dužina turističke staze kroz pećinu iznosi 560. metara. Kroz Ravništarku protiče potok Ponorac, koji izvire 2. km. uzvodno u manjoj, Bisinoj pećini.

   Mada je pećinu Ravništarku još 1894. godine posetio čuveni srpski geograf i naučnik Jovan Cvijić, i on je, kao i lokalni meštani ušao samo u pristupačni, ulazni deo pećine (60-80m). „Ravništarka“ je istinski otkrivena tek skoro sto godina kasnije (1980.), kada je par odvažnih seoskih mladića prešlo pećinu od početka do kraja. Speleolozi su kasnije samo krenuli njihovim tragom.

Opširnije o pećini, posetite:  Turističku organizaciju opštine Kučevo

 

Nazad na predhodnu stranu

MELNICA I MELNICANI KROZ VREME DO DANAS © 2016 Frontier Theme

MELNICA