Pećina Ceremošnja


   Pećina Ceremošnja se nalazi na severoistočnim obroncima Homoljskih planina, na nadmorskoj visini od 533 metara, u podnožju vrha, štubej  (940 m.nm.visine). Ulaz u pećinu je između dva brda, jugozapadno brdo (đula) naselje Plavčevo, severoistočno brdo (kramove) i teritorijalno pripadaju selu Ceremošnji, po kome je pećina dobila ime.

Za turističke posete je uređena 1980. godine. Ukupna dužina do sada istraženih pećinskih kanala je 775,5 m, dok je dužina turističke staze 431m. Pećina Ceremošnja je udaljena od Kučeva 15 kilometara. Do pećine vodi asfaltni put, koji prolazi kroz veoma lepe predele.

   Po bogatstvu nakita, pećina Ceremošnja je jedna od najlepših pećina u Srbiji. Poznata je po velikim dvoranama koje krasi raznovrsan pećinski nakit – stalaktiti, stalagmiti pećinski stubovi, draperije, okamenjeni vodopadi, galerije i td.

    Okolina pećine je veoma lepa. Na rastojanju od samo nekoliko kilometara mogu se videti više zanimljivih lokaliteta, kao što su Bigar pećina, Golubanjska pećina, vodopad Siga, Veliki štubej, najviši vrh Homoljskih planina (940m) Životina vodenica i Dragoslavljev salaš.

Opširnije o pećini, posetite:  Turističku organizaciju opštine Kučevo

Nazad na predhodnu stranu

MELNICA I MELNICANI KROZ VREME DO DANAS © 2016 Frontier Theme

MELNICA